Bilgisayar Çalışıyor Ama Görüntü Gelmiyor Arızası ve Çözümü
24 Mart 2016Windows 10’a Yükseltme Otomatik ve Manuel
27 Mart 2016Windows 8 – 8.1 Format Atmak
Windows 8 – 8.1 format atmak işlemi windows 7 format atmak işlemine benzer.
Videonun hemen alt kısmında resimli anlatım mevcuttur.
Windows 8 – 8.1 Format atmak için öncelikle Windows 8 veya 8.1 DVD’si veya flash belleğine ihtiyacımız var. Ben bu örnekte 8.1 Sürümünü flash bellek ile atıyorum. Bilgisayarınız 4 GB ram değil ise 32 bit yani x86 yükleyin. 4 GB ve üzeri ram e sahipseniz 64 bit yani x64 yükleyin.
Windows 8 – 8.1 Format Atmak (USB ile) işlemi video :
Windows 8 – 8.1 Format Atmak (USB ile) işlemi resimli anlatım :
1- Bilgisayarınızı kapatın. Bilgisayarınızın bios ayarlarına girmeniz gerek. f2 – f10 – del tuşlarından biri bilgisayarınızın bios ayarlarına girmenizi sağlar. Bilgisayarınızı çalıştırın ve bios a girmek için uygun tuşa sürekli basıp çekin. Bios ekranı gelince basıp çekmeyi bırakın.
2- Daha sonra boot ayarlarında ilk sürücü DVD ile atılacak ise dvd-rom, flash bellek ile atılacak ise ilk sürücü flash bellek olarak ayarlanmalıdır. Daha sonra f10 tuşuna basın ve yes e basarak kaydet ve yeniden başlat komutu vermiş oluruz. Tabi bu sırada Windows DVD’si veya Flash Belleği takılı olmalı.
3- Yeniden başladıktan sonra ekranda “CD’den veya DVD’den Önyükleme için bir tuşa basın…” veya “Press any key to boot from CD or DVD…” yazısı gelince klavyeden herhangi bir tuşa basın.
4- Bilgisayar burada bazı kurulum dosyalarını ayarlar. Peşinden dil, saat ve klavye seçim ekranı gelir. Seçtikten sonra ileri butonuna basın.
5- Şimdi yükle butonuna basın.
6- Yükselt ve Özel diye iki seçenek gelir. Yükseltme işlemi mevcut windowsunuz eski sürüm ise windows 7, windows xp ise windows 8 – 8.1 e yükseltir. Kişisel klasörlerinizi silmez. Fakat virüs var ise virüsü de silmez. Bu yüzden özel kısmını öneririz. Özel’e basın.
7- Karşımıza disk bölümleri gelir. Eğer sıfır disk taktıysak biçimlendirilmemiş tek bir birim gelir. Daha önce format attığımız disk takılı ise minimum iki bölüm gelir. Eğer D: bölümümüz veya daha fazala bölümümüz var ise onlarda görünür. Genellikle Sürücü 0 Bölüm 1 windowsun kendisi için ayırmış olduğu bölüm Sürücü 0 Bölüm 2 ise windows’un kurulu olduğu C: bölümümüz olur. Sürücü 1 veya Sürücü 0 Bölüm 3 ise D: bölümümüzdür.
a. Sıfır disk taktıysak bölümlendirilmemiş diskimizi bölümlendirmemiz gerekir. Bölümlendirme işlemini Sürücü 0 Bölümlendirilmemiş alan yazısına tıklayarak peşinden aşağıda bulunan Yeni butonuna tıklayarak yapabiliriz. Yeniye bastıktan sonra c: bölümümüz için disk kapasitesi belirlememiz gerekir. Örneğin C: 100 GB olmasını istiyorsak 100000 yazarak uygulaya basın 100 GB olarak ayarlamış oluruz. Uyarı ekranı gelecektir. Burada windows geçici klasörlerini yüklemek için bölüm oluşturacaktır. Tamam deyin. Geri kalan bölümlenmemiş kısımı seçerek yeni deyin ve direk tamam a basın. Burada da D: bölümünü oluşturmuş oluruz.
b. Eski diskimizi kullanıyorsak direk Sürücü 0 Bölüm 1 ve Bölüm 2(Windowsun kurulu olduğu bölümdür genelde) öncelikle silinmelidir. Sildikten sonra bölümlendirilmemiş alan olarak belirir. Bölümlenmemiş alana tıklayarak yeni deyin ve uygulayaa basın gelen uyarı ekranındada tamama basın ve Sürücü 0 Bölüm 2 yi seçerek ileri deyin. Eğer silmeden bölüm 2 yi seçersek eski windows dosyalarını c: sürücünde windows.old klasörünün içine atacaktır. Virüs var ise oda kalacaktır. Bölüm oluşturma madde 7.a daki gibidir.
8- Windows 8 – 8.1 Format işlemi başlamış olacaktır. Yükleme sırasında “Tamamlanıyor” kısmına gelmeden önce bilgisayar kendini bir kere yeniden başlatır. Bu sırada Flash Bellek ile format atıyorsak bios ayarlarında ilk sürücü flash seçildiği için işlem en başa geri döner. Bu sebepten dolayı bilgisayar kendini yeniden başlattıktan sonra flash belleği çıkartmazsak 3. adımdaki ekran gelir tekrar. Bu durumda korkulacak bir durum yok. Flash belleği çıkartın ve bilgisayarı yeniden başlatın kaldığı yerden devam eder.
9- Kurulum tamamlandıktan sonra “Ürün anahtarı girme” kısmı gelir. Dilerseniz ürün anahtarını girip ileri dersiniz veya Atlaya basarak daha sonra da girebilirsiniz.
10- “Kişisel Bilgisayar Adı” kısmına dilediğiniz adı girip ileri tuşuna basınız. Ben “Win8” yazıyorum.
11- “Hızlı Ayarlar” kısmı gelince Hızlı Ayarları Kullan butonuna basıp devam ediniz.
12- Gelen ekranda Microsoft Hesabı ile oturum açmanızı istiyor. Hiç gerek yok direk aşağıda “Microsoft hesabı olmadan oturum açın” yazısına tıklayın ve geçin. Windows 8.1 de “Microsoft hesabı olmadan oturum açın” yerine “bu adımı atla” kısmı vardır. Bu durumda size kullanıcı hesabı ayarları sorar. Bu ekranda kullanıcı adınızı ve isterseniz parolanızı belirleyebilirsiniz. Parola olmasını istemiyorsanız veya daha sonra parola koymak istiyorsanız parola kısmını boş bırakınız.
13- Son butonuna tıkladıktan sonra Windows kendi dosyalarını düzenler ve Metro menüsünü karşınıza getirir.
Windows kurulumu tamamlanmıştır. Güle güle kullanın 🙂
Not: Yaptığınız herhangi bir yanlış işlemden firmamız sorumlu değildir. Adımları anlattığımız gibi yaparsanız sorun yaşamazsınız. Format işlemine başlamadan önce önemli dosyalarınızı kesinlikle flash bellek, harici disk, cd-dvd gibi bir birime yedekleyiniz.